Gymnázium Ostrava-Zábřeh, Volgogradská 6aFakultní škola Ostravské univerzity
Gymnázium Ostrava-Zábřeh, Volgogradská 6a,
je příspěvkovou organizací zřizovanou
Moravskoslezským krajem.
Gymnázium Ostrava-Zábřeh, Volgogradská 6a,
je příspěvkovou organizací zřizovanou
Moravskoslezským krajem.

Zahraniční jazykově-vzdělávací pobyt v Berlíně

Ve dnech 4.-9. října 2015 se vybraní studenti němčiny septim a oktáv zúčastnili jazykově-vzdělávacího pobytu v Německu. Cílem byl Berlín. Náš týdenní pobyt jsme zahájili krátkou zastávkou v Drážďanech, kde jsme si prohlédli architektonické zajímavosti města a navštívili známé kunsthistorické muzeum Zwinger. Ve večerních hodinách se studenti setkali se svými hostitelskými rodinami, u kterých příjemně strávili celý svůj pobyt. Od pondělí do čtvrtku probíhala v dopoledních hodinách výuka němčiny s rodilými mluvčími, kterou zajišťovala německá partnerská agentura. Obsah výuky studentů korespondoval s našimi odpoledními aktivitami. Pondělní odpoledne jsme věnovali prohlídce bývalého Východního Berlína. Prošli jsme se podél nejdelší části Berlínské zdi – East Side Gallery, nakoupili si suvenýry v samotném srdci Východního Berlína na náměstí Alexanderplatz a vyvezli jsme se rychlovýtahem na Berliner Fernsehturm, odkud jsme měli krásnou panoramatickou vyhlídku na celý Berlín. V úterý jsme navštívili nedalekou Postupim, kde jsme obdivovali zámek Sanssouci s jeho kouzelnou zahradou, malou Braniborskou bránu, Holandskou čtvrť a s průvodcem si prošli zámek Cecilienhof – místo konání postupimské konference. Středeční odpoledne jsme věnovali návštěvě interaktivního muzea s expozicí o historii i současnosti Berlína – Berlin Story Museum, prohlédli jsme si Reichstag, vyfotografovali se u Braniborské brány a prošli se mezi betonovými bloky památníku holokaustu. Ve čtvrtek jsme jeli do nedalekého koncentračního tábora Sachsenhausenu. V pátek dopoledne jsme vyrazili k domovu, ovšem s malou zastávkou v největším evropském aquaparku Tropical Islands, kde jsme si užili koupání v Jižním moři a jízdu na tobogánech.

Mgr. Eva Skotnicová

Postřehy studentů:

Martina Krausová a Josef Richtar (7. A)
V Berlíně se nám moc líbilo. Viděli jsme spoustu zajímavých památek a každé dopoledne jsme měli výuku s rodilým mluvčím. Jsme velmi rádi, že se naše škola zúčastnila tohoto projektu, protože jsme tak dostali příležitost použít němčinu v praxi a velmi příjemně si zpestřili školní rok.

Michaela Kunčarová (8. A)
Tento jazykový pobyt byl pro mě velice přínosným v mnoha ohledech. Získala jsem nejen spoustu nových znalostí díky výuce vedené velice zábavnou formou, ale měla jsem i možnost navštívit spoustu zajímavých míst a také porovnat životní úroveň našich západních sousedů. Velice dobrou zkušenost mám i s naší hostitelskou rodinou, která se k šestici studentek našeho gymnázia chovala jako k princeznám.

Anna Luongová (8. A)
Na týden v Berlíně budu dlouho vzpomínat. Od vřelého přijetí, kterého se nám dostalo od tamní rodiny, přes obohacující výuku až po nabitý odpolední program. I jako skupina jsme si měli neustále co říct a o zábavu nebyla nouze. Jsem ráda, že jsem mohla být součástí tohoto fantastického týdne.

Martin Do Luong Hong (8. A)
Tento týdenní pobyt v Německu je rozhodně nezapomenutelným zážitkem pro nás zúčastněné. Cesta tam a zpět autobusem byla sice zdlouhavá a únavná, ale to, co se dělo mezi tím, nám může leckdo závidět. Hostitelské rodiny nás s radostí přivítaly a během celého našeho pobytu jsme se tam cítili jako doma. Dopolední vyučování nás hned po ránu "nakoplo" do té správné německé pohody. A celý týden jsme si užili.

Fotografie

Gymnázium Ostrava-Zábřeh, Volgogradská 6a,
je příspěvkovou organizací zřizovanou
Moravskoslezským krajem.
Programovali: SE-MO Data s.r.o.
Gymnázium Ostrava-Zábřeh, příspěvková organizace
Volgogradská 6a
700 30 Ostrava-Zábřeh
596 750 873