Gymnázium Ostrava-Zábřeh, Volgogradská 6aFakultní škola Ostravské univerzity
Gymnázium Ostrava-Zábřeh, Volgogradská 6a,
je příspěvkovou organizací zřizovanou
Moravskoslezským krajem.
Gymnázium Ostrava-Zábřeh, Volgogradská 6a,
je příspěvkovou organizací zřizovanou
Moravskoslezským krajem.

Virtuálně v jaderné elektrárně aneb Matyášův nový plyšák

Prostřednictvím platformy Microsoft Teams a virtuální prohlídky jsme se z našich domovů dostali přímo do areálu naší největší jaderné elektrárny. Dozvěděli jsme se mnoho zajímavých informací, které se nějakým způsobem dotýkaly energetiky. Hned ze začátku jsme se dozvěděli, co stojí mít doma pračku či ledničku nebo dokonce svítit. Dále také znepokojivou informací, že pokud rozdělíme typy elektráren, které v tuzemsku využíváme, podle emisí, tak bezemisní zvítězí v poměru 5:1, ovšem i přesto výroba elektřiny produkuje velké množství emisí, jelikož přes 60% veškeré el. energie se u nás vyrábí v elektrárnách tepelných, které, jak víme, jako jediné bezemisní nejsou.

Velmi zajímavý byl představený projekt nového parkoviště u JE Dukovany. To má být nově zastřešeno a osazeno fotovoltaickými panely, které budou vyrábět energii přímo ze slunečního záření, ale také ze záření, které se bude odrážet ze zaparkovaných aut. Dále jsme se mohli pokochat módní přehlídkou elektrárenských stejnokrojů, které se vyznačuji svou sytě žlutou barvou, avšak jinak nejsou nikterak speciální. Velmi úsměvný je také fakt, že dukovanské turbíny jsou pojmenované podle zaměstnankyň firmy Škoda, která je vyrobila.

Jelikož organizátoři nechtěli, abychom jenom pasivně seděli a poslouchali, připravili pro nás několik zvídavých otázek. A při nich přišel čas pro našeho třídního fyzika Matyáše Vašňovského, který mohl předvést své draze nabyté znalosti a zkušenosti i v jiných než školních kruzích. Nutno říci, že se mu to podařilo skvěle, byl nejrychlejší, nejprůraznější a našel odpověď na všechny dotazy, včetně otázky ohledně odpadu, kdy překvapil moderátora, jenž po jeho odpovědi konstatoval, že to byla chytřejší a odbornější odpověď, než čekal. Na úplném konci přednášky jsme dostali možnost zasoutěžit si o vak plný reklamních předmětů společnosti ČEZ včetně penálu, zvýrazňovače nebo dokonce plyšáka. Matyáš opět využil svých znalostí a svého rychlého psaní na počítači a již netrpělivě očekává zprávu, že jeho nový kamarád na spaní dorazil do školy a může si ho vyzvednout.

 

Matyáš Poledník, septima

Gymnázium Ostrava-Zábřeh, Volgogradská 6a,
je příspěvkovou organizací zřizovanou
Moravskoslezským krajem.
Programovali: SE-MO Data s.r.o.
Gymnázium Ostrava-Zábřeh, příspěvková organizace
Volgogradská 6a
700 30 Ostrava-Zábřeh
596 750 873