Gymnázium Ostrava-Zábřeh, Volgogradská 6aFakultní škola Ostravské univerzity
Gymnázium Ostrava-Zábřeh, Volgogradská 6a,
je příspěvkovou organizací zřizovanou
Moravskoslezským krajem.
Gymnázium Ostrava-Zábřeh, Volgogradská 6a,
je příspěvkovou organizací zřizovanou
Moravskoslezským krajem.

Slavíme úspěchy v Astronomické olympiádě

Dostat se do celostátního kola Astronomické olympiády je obrovský úspěch, neboť krajská kola jsou velmi náročná jak v řešení teoretické části, tak i v praktickém pozorování. Na naší škole se to podařilo hned dvěma studentům kvarty, kteří se probojovali do finále kategorie E-F a v něm reprezentovali naši školu v květnu v Hradci Králové.

O přední posty astronomů bojovalo celkem 50 studentů z celé České republiky. Soutěž se skládala z několika složitých částí, jako je obrazový test, početní a teoretické úlohy z astrofyziky. I s těmito náročnými úlohami si studenti poradili a obsadili krásná přední místa.

Poprvé se finále Astronomické olympiády zúčastnil Josef Knápek, který získal velmi pěkné 16. místo. Opakovaným účastníkem byl Radomír Mielec, který vybojoval svými znalostmi v astronomii zasloužené 1. místo. Radomír se v letošním roce zúčastnil také celostátního finále Astronomické olympiády i v kategorii C-D, kde získal 13. místo, a v kategorii A-B, kde mezi věkově staršími studenty získal 14. místo. Během 23 let, kdy existuje Astronomická olympiáda v ČR, se zatím nikomu nepodařilo probojovat se do tří různých kategorií této olympiády stejně jako Radomírovi.

Studenti kvarty Radomír Mielec i Josef Knápek postoupili na výběrové soustředění Astronomické olympiády, které se koná v červnu. Ze všech účastníků pak budou vybráni nejúspěšnější astronomové, jež budou reprezentovat Českou republiku v Mezinárodním kole Astronomické olympiády, které se koná na podzim na Seychelách.

 

Mgr. Lenka Plachtová

 

http://olympiada.astro.cz/201718_finale_EF.html

Fotografie

Gymnázium Ostrava-Zábřeh, Volgogradská 6a,
je příspěvkovou organizací zřizovanou
Moravskoslezským krajem.
Programovali: SE-MO Data s.r.o.
Gymnázium Ostrava-Zábřeh, příspěvková organizace
Volgogradská 6a
700 30 Ostrava-Zábřeh
596 750 873