Gymnázium Ostrava-Zábřeh, Volgogradská 6aFakultní škola Ostravské univerzity
Gymnázium Ostrava-Zábřeh, Volgogradská 6a,
je příspěvkovou organizací zřizovanou
Moravskoslezským krajem.
Gymnázium Ostrava-Zábřeh, Volgogradská 6a,
je příspěvkovou organizací zřizovanou
Moravskoslezským krajem.

Septimy byly u soudu

Víte, jak probíhá takové soudní řízení? Pokud nejste kriminálník, tak pravděpodobně ne. Je však možné, že pokud alespoň občas zapnete televizi, tak vás nemohly minout americké filmy typu Pravá blondýnka, či pochybné pořady jako Soudkyně Barbara. Tudíž jakousi představu zřejmě máte, ale jak to vlastně vypadá u soudu doopravdy?
 
V úterý 13. 2. jsme se vydali k okresnímu soudu v Ostravě, abychom si o práci u soudu udělali vlastní obrázek a přesvědčili se, zda jsou naše představy alespoň podobné realitě, či zda se s ní naprosto rozcházejí.
 
Zúčastnili jsme se hned dvou procesů. Před začátkem prvního nám paní soudkyně nastínila, co se stalo - mladý muž pod vlivem alkoholu surově zmlátil jiného muže. Pachatel se ke všemu doznal, navíc neměl ani obhájce, tudíž jsem si myslela, že toto řízení příliš dlouho trvat nebude. K mému překvapení jsme strávili v soudní síni více než dvě hodiny. Ptáte se, jak že je to možné? Stačí, když se trestný čin stane na místě, kde se to lidmi, čili svědky, jen hemží. K podání vysvětlení se dostavilo okolo šesti svědků, kteří museli převyprávět výpověď starou více než rok. Kromě svědků se samozřejmě vyjádřili i oběť a obžalovaný. Nejvíce jsem obdivovala paní soudkyni, jelikož mně samotné došla trpělivost už u druhého svědka, který vlastně říkal úplně to stejné, co ten předchozí. Ona však pokračovala až k poslední výpovědi. Od každého svědka si vzala k prohlédnutí občanský průkaz, zeptala se, zda obviněného zná a podotkla, že svědkova výpověď se musí shodovat s tou, kterou už jednou vyřkl, jinak nebude moci být použita. Že jde o velikou zábavu, potvrzoval i státní obhájce, který si počas celého řízení střídavě kreslil a střídavě znuděně polehával, v několika chvílích jsem měla pocit, že dokonce usnul.
 
Druhé řízení bylo svou délkou stravitelnější. Do soudní síně také navíc usedl obhájce obžalovaného a narozdíl od prvního případu o výsledku rozhodoval předseda senátu společně s dvěma dalšími osobami, soudci z lidu. Celému případu také přidalo na atraktivitě to, že obžalovaný byl přiveden v poutech a doprovodu čtyř policistů. Svědek byl tentokrát pouze jeden, ale pořízení s ním nebylo nikterak jednoduché a soud se výsledku nedobral.
 
Nakonec nám předseda senátu ochotně zodpověděl naše dotazy a my, plní nových dojmů, opustili soudní síň.
 
Zuzana Gajdičiarová, septima B
Gymnázium Ostrava-Zábřeh, Volgogradská 6a,
je příspěvkovou organizací zřizovanou
Moravskoslezským krajem.
Programovali: SE-MO Data s.r.o.
Gymnázium Ostrava-Zábřeh, příspěvková organizace
Volgogradská 6a
700 30 Ostrava-Zábřeh
596 750 873