Gymnázium Ostrava-Zábřeh, Volgogradská 6aFakultní škola Ostravské univerzity
Gymnázium Ostrava-Zábřeh, Volgogradská 6a,
je příspěvkovou organizací zřizovanou
Moravskoslezským krajem.
Gymnázium Ostrava-Zábřeh, Volgogradská 6a,
je příspěvkovou organizací zřizovanou
Moravskoslezským krajem.

Sejdeme se na Technické aneb Popcorn zdarma!!!

Pokud čtete tyto řádky, gratuluji, zjevně vás přemohla vaše zvědavost a zasloužíte si dozvědět se, co učinilo toho dne pobyt ve škole tak mimořádným a „článku-hodným“. Nejednalo se totiž o školu naši, nýbrž o prostory Vysoké školy báňské, kam jsme zamířili na exkurzi, potažmo náborovou akci.

Program, který byl skutečně pestrý, zahájily dvě krátké prezentace. Nejprve jsme byli Ing. Miladou Hlaváčkovou, Ph.D. (nejen učenou, navíc také velmi sympatickou přednášející) seznámeni s historií strojní fakulty (sahající až do 18. století) a možnostech studia. Slovo si poté převzal Ing. Lukáš Jančar, mimo jiné absolvent našeho gymnázia, představil nám své projekty, zavzpomínal na svůj studijní pobyt („...doloval jsem z hlavy paní profesorku Jaskovou.“ – v rámci výletu do Ruska) a předložil nám pádné důvody, proč se vydat studovat právě jeden z technických oborů („Máme v naší zemi nedostatek odborníků, všichni brečí, že nemají lidi.“).

Následně jsme objevovali taje místních laboratoří. Největší úspěch sklidila laboratoř demonstračních modelů, v níž nás přivítal Ing. Petr Pavlík, se kterým jsme měli tu čest již na besedě o energetice. Ukázal nám, jak funguje ovocný galvanický článek a pohostil nás popcornem z kouzelného fluidního kotle v hodnotě tři čtvrtě miliónů. No nekupte to.

Za zmínku samozřejmě stojí i návštěva laboratoře bezdozvukové (oficiálně jde o Polobezodrazovou měřící místnost). Uznejte však sami, že většina studentů dá přednost jídlu, a to jim přece nemůžete mít za zlé. Nelze lačnit po vědomostech, aniž bychom nejprve ukojili hlad fyziologický. Bylo tedy nutno naplnit kručící žaludky a poté až mozky.

Exkurzi jsme zakončili na Institutu dopravy, kde jsme si vyslechli pár slov o celosvětovém studentském klání Formula Student. O co se jedná? Jak název napovídá, technicky orientování vysokoškoláci se předhánějí (doslova a do písmene) ve svých závodních formulích. A prý berou i holky!

Den jako každý jiný? Ani náhodou.

 

Klára Horáková, sexta A

Fotografie

Gymnázium Ostrava-Zábřeh, Volgogradská 6a,
je příspěvkovou organizací zřizovanou
Moravskoslezským krajem.
Programovali: SE-MO Data s.r.o.
Gymnázium Ostrava-Zábřeh, příspěvková organizace
Volgogradská 6a
700 30 Ostrava-Zábřeh
596 750 873