Gymnázium Ostrava-Zábřeh, Volgogradská 6aFakultní škola Ostravské univerzity
Gymnázium Ostrava-Zábřeh, Volgogradská 6a,
je příspěvkovou organizací zřizovanou
Moravskoslezským krajem.
Gymnázium Ostrava-Zábřeh, Volgogradská 6a,
je příspěvkovou organizací zřizovanou
Moravskoslezským krajem.

Robotiáda 2021

Už od roku 2013 se koná v Brně mezinárodní robotická soutěž Robotiáda. Letos kvůli koronaviru proběhla tato soutěž online. Stejně jako minulý rok a předminulý se v soutěži objevila disciplína čára a freestyle. Jako třetí a poslední disciplínou byla Tajná disciplína.

Matěj Hošek a já jsme se rozhodli vyzkoušet tajnou disciplínu. Freestyle bychom nestihli, čáru jsme zkoušet nechtěli.

Zadání tajné disciplíny se zveřejnilo v 8:00. Za úkol bylo sesbírat 16 víček v co nejkratším časovém úseku. Robota jsme už stavět nemuseli, jen jsme k němu přidali pluh. Do hodiny jsme ho měli hotového.

Pak přišla ta těžší část - programování. První program fungoval tak, že víčka vyhledával sám. Bohužel po pár pokusech jsme tento program vzdali. Další program jsme sestavili tak, aby jel robot po naprogramované dráze. Tento nápad byl dobrý, ale měl jeden menší problém. Robot neuměl správně zatočit. Pokaždé, když se nahrál nový vylepšený program, robot špatně zatočil a nesesbíral všechna víčka. Po úpravách se to konečně podařilo, ale po přečtení instrukcí, jak správně natočit video, jsme zjistili, že musíme program ještě upravit. Upravili jsme ho tak, aby robot projel trať a ve videu bylo vše podle předpisů. Samozřejmě po úpravě programu se robot zase pokazil a nedokázal správně zatočit. Po dalších úpravách se to podařilo.

Natočili jsme video, sesbírali jsme 16 víček a odeslali ho. Pak se nám ozvali, že na videu není vidět startovní čára. Takže jsme museli natáčet znova. Robot projel celou trasu, ale sesbíral pouze 15 víček. Skončili jsme na 13. místě. Nebýt toho jednoho víčka, mohli jsme se umístit výš. No nic, snad příště.

Radim Gabriel (kvarta B)

(odkaz na video)

Gymnázium Ostrava-Zábřeh, Volgogradská 6a,
je příspěvkovou organizací zřizovanou
Moravskoslezským krajem.
Programovali: SE-MO Data s.r.o.
Gymnázium Ostrava-Zábřeh, příspěvková organizace
Volgogradská 6a
700 30 Ostrava-Zábřeh
596 750 873