Gymnázium Ostrava-Zábřeh, Volgogradská 6aFakultní škola Ostravské univerzity
Gymnázium Ostrava-Zábřeh, Volgogradská 6a,
je příspěvkovou organizací zřizovanou
Moravskoslezským krajem.
Gymnázium Ostrava-Zábřeh, Volgogradská 6a,
je příspěvkovou organizací zřizovanou
Moravskoslezským krajem.

Přednáška Kosmonautika a my aneb neprďte ve vesmíru, odmrští vás to

„Kosmonautika. Většina z vás si pod tímto pojmem představí meziplanetární družice letící vesmírem nebo cestu na Měsíc. Co si ale mnozí z vás neuvědomí, je, že za kosmonautikou se skrývají milióny číslic a strávených hodin u kalkulačky. Až 95% z každého vesmírného projektu se skládá z počítání a dalšího kontrolování,“ těmito slovy začala naše cesta za poznáním „co obnáší být astronautem“ aneb „neprďte ve vesmíru, odmrští vás to“.

Zatímco v první části přednášky věnované číslům někteří z nás chvílemi omylem přestávali vnímat, druhá polovina nás všechny velmi zaujala. Dozvěděli jsme se spoustu zajímavých informací o přípravách jídla, které kosmonauti ve vesmíru konzumují, i o fyzikálních zákonech platících ve vakuu (aneb když se kámoš dusí, neplácej ho po zádech, protože každý z vás odletí na druhý konec lodi).

Trochu zneklidňující pak bylo povídání o tom, jak kosmonauti chodí na záchod. Jejich záchod se skládá z vysavače a odstředivky, a jelikož mají omezené zásoby vody, tak si zbytek jistě můžete domyslet (aneb veškeré tekutiny se recyklují).

Přednáška také přinesla pro některé lidi velmi podstatné informace, které budou možná rozhodující při výběru jejich budoucího povolání: kosmonauti se nesprchují, ve vakuu denně spalují mnohem méně kalorií a veškeré pohádky o létajících předmětech (např. kobercích) se zde stávají skutečností. Navíc pokud budete mít šichtu, vypotíte ve skafandru cca 10 litrů vody, takže vás z něj pak budou muset vylít.

Celou přednáškou nás provázel kolega našeho pohádkového přítele, který se podíval na hvězdy poměrně zblízka. Krteček lovil lentilky a čistil si zuby se svými kamarády astronauty.

Poněkud rozrušující pak byla informace o družicích, které dokážou zaměřit kterékoli místo na planetě s přesností na 1 cm (to alespoň uvádějí američtí vědci. Skutečnost bude ještě mnohem děsivější) za 26 minut, aneb ať už děláte cokoli, VŽDYCKY vás někdo vidí.

Nakonec nám přednášející ukázal, jak kosmonautiku využíváme každodenně v běžném životě: při sledování živých přenosů v televizi, vyhledávání na internetu, nošení rovnátek či dražších slunečních brýlí nebo u dívek bezpochyby dobře známé používání suchého šamponu.

Sladkou tečkou byla poznámka o kilových pytlích lentilek, které si astronauti na ISS vozí. Celý program jsme si ve výsledku užili a těšíme se na další návštěvu pana Krtečka.

P. S.: Až budete potřebovat rovnátka, vyrvěte si drát z raketového motoru.

 

Jolana Šnajdrová & Eliška Malcharcziková, kvinta A

Fotografie

Gymnázium Ostrava-Zábřeh, Volgogradská 6a,
je příspěvkovou organizací zřizovanou
Moravskoslezským krajem.
Programovali: SE-MO Data s.r.o.
Gymnázium Ostrava-Zábřeh, příspěvková organizace
Volgogradská 6a
700 30 Ostrava-Zábřeh
596 750 873