Gymnázium Ostrava-Zábřeh, Volgogradská 6aFakultní škola Ostravské univerzity
Gymnázium Ostrava-Zábřeh, Volgogradská 6a,
je příspěvkovou organizací zřizovanou
Moravskoslezským krajem.
Gymnázium Ostrava-Zábřeh, Volgogradská 6a,
je příspěvkovou organizací zřizovanou
Moravskoslezským krajem.

Obrovské úspěchy v Astronomické olympiádě

Na podzim naši republiku reprezentovali v Mezinárodním kole této soutěže bratři Mielcovi. Loňský absolvent naší školy Jaromír Mielec obhajoval své znalosti z astrofyziky v Thajsku a student kvarty Radomír Mielec v Číně. Oba se zařadili mezi úspěšné řešitele 14. ročníku Mezinárodní Astronomické olympiády.

V letošním školním roce již proběhlo školní kolo 15. ročníku, které škola organizovala na podzim 2017. Celkem se školního kola ve všech čtyřech kategoriích zúčastnilo 191 studentů všech ročníků naší školy. Úspěšných řešitelů bylo 167.

Na školní kolo navázala krajská kola Astronomické olympiády, která proběhla na jaře 2018. V krajských kolech všech kategorií jsme dosáhli nejlepších možných výsledků.

V krajském kole kategorie A-B vybojoval 1. místo Radomír Mielec z kvarty a jako jediný z Moravskoslezského kraje postoupil do republikového finále. V kategorii C-D skončil Radomír v krajském kole na 6. místě a také obhájil postup na republikové finále. Ve stejné kategorii se umístil na 13. místě Tomáš Dzik ze sexty A a na 15. místě Jiří Zedníček ze sexty B. Největší úspěchy dosáhla naše škola v krajském kole kategorie E-F, kde 1. místo obsadil Radomír Mielec a 2. místo Josef Knápek, oba studenti kvarty. Oba budou naši školu reprezentovat ve finále kategorie E-F, která se uskuteční v květnu v Hradci Králové. V kategorii G-H prokázaly obrovské znalosti z astronomie Eva Knápková z primy B a Eva Barčová z primy A, které se zařadily mezi úspěšné řešitelky krajského kola.

V  květnu nás tedy čekají ještě republiková finále, ve kterých máme zastoupení v kategoriích A-B, C-D a E-F. Všem finalistům přejeme štěstí a hvězdnou oblohu nad nimi.

 

Mgr. Lenka Plachtová

Gymnázium Ostrava-Zábřeh, Volgogradská 6a,
je příspěvkovou organizací zřizovanou
Moravskoslezským krajem.
Programovali: SE-MO Data s.r.o.
Gymnázium Ostrava-Zábřeh, příspěvková organizace
Volgogradská 6a
700 30 Ostrava-Zábřeh
596 750 873