Gymnázium Ostrava-Zábřeh, Volgogradská 6aFakultní škola Ostravské univerzity
Gymnázium Ostrava-Zábřeh, Volgogradská 6a,
je příspěvkovou organizací zřizovanou
Moravskoslezským krajem.
Gymnázium Ostrava-Zábřeh, Volgogradská 6a,
je příspěvkovou organizací zřizovanou
Moravskoslezským krajem.

Návštěva rodného domu Sigmunda Freuda

...a tak se tedy skupina sextánů v úterý 12. března vypravila na exkurzi do Příbora, rodiště psychologa Sigmunda Freuda, aby zde nadýchala skutečnou atmosféru jeho domova, zasadila si do kontextu veškeré naučené informace a získala také nějaké nové.
 
Hned po příjezdu jsme se rozdělili do tří menších skupinek, které se během programu protočily na všech připravených místech. Nejprve na nás čekal Freudův rodný dům - zde jsme se podívali na video stručně vyprávějící o celém jeho životě (seděli jsme přitom na velmi zajímavých židlích, z nichž každá nesla některý z jeho známých výroků), poté jsme si celý dům mohli sami projít a prohlédnout si veškeré vystavené zajímavosti.
 
Druhou částí programu bylo muzeum, kterým nás provedla velmi sympatická slečna. Z jejího povídání jsme se dozvěděli další postřehy z Freudova života, co jsme tedy nepochytili pouhým koukáním, to jsme si doplnili poslechem. (Mimo jiné jsme zde také dostali možnost zajít si na záchod, což nejeden člověk po dlouhé cestě vlakem s vděkem přijal.)
 
Na závěr nás čekal rozchod, během kterého jsme si letem světem prohlédli Příbor. Jakožto skupina, která měla tento volný čas až nakonec, jsme si jej mohli dovolit spojit s volným časem při čekání na vlak - patřičně jsme toho tedy využili a nezapomněli navštívit i místní restauraci a dát si všechna rozmanitá jídla, která jídelní lístek nabízel.
 
Jak je z psychologie známo, informace, které máme spojeny i s jinými smyslovými vjemy, se nám pamatují mnohem lépe a zůstávají v mozku o něco déle. Při studování učiva o Sigmundu Freudovi si tedy nyní už vzpomeneme na jeho rodný dům, na věci, které jsme se tam o něm dozvěděli, židličky s jeho citáty, muzeum i tu parádní restauraci - a troufám si dokonce zajít o něco dál a tvrdit, že se nám to nejspíš všechno nevykouří z hlavy okamžitě po první písemce, kterou si napíšeme, jak už to tak většinou bývá. Naopak, nějakou dobu to v našich přehlcených hlavách zůstane - možná až do případné maturity, možná dokonce ještě déle...
 
 
Jolana Šnajdrová, 6.A

Fotografie

Gymnázium Ostrava-Zábřeh, Volgogradská 6a,
je příspěvkovou organizací zřizovanou
Moravskoslezským krajem.
Programovali: SE-MO Data s.r.o.
Gymnázium Ostrava-Zábřeh, příspěvková organizace
Volgogradská 6a
700 30 Ostrava-Zábřeh
596 750 873