Gymnázium Ostrava-Zábřeh, Volgogradská 6aFakultní škola Ostravské univerzity
Gymnázium Ostrava-Zábřeh, Volgogradská 6a,
je příspěvkovou organizací zřizovanou
Moravskoslezským krajem.
Gymnázium Ostrava-Zábřeh, Volgogradská 6a,
je příspěvkovou organizací zřizovanou
Moravskoslezským krajem.

Komiksy nejsou jen pro děti

aneb Cesta světem komiksu

FOTOGALERIE

Jak už bývá na naší škole tradicí, i letošní oktáva měla možnost zúčastnit se ve středu 10. 11. zajímavé besedy v dětském oddělení Knihovny města Ostravy. Přednáška zaměřená čistě na komiks mnohé z nás zaujala, neboť byla pojata velice příjemnou formou a v místnosti panovala uvolněná atmosféra plná prozatím neodhalených tajemství z komiksového světa. Zatímco nám dvě paní knihovnice, znalkyně domácích i světových komiksů, představovaly všelijaké tituly, zaražený výraz na tvářích mých spolužáků pomaličku mizel. Přestože většina z nás si komiks vždy představovala jen jako dětské čtivo (Čtyřlístek, Rychlé šípy), prakticky hned na začátku přednášky jsme byli vyvedeni z omylu. Komiks, jakožto plnohodnotné umělecké dílo, má nespočetné množství žánrů, stejně jako může oplývat různými malířskými technikami a osobitými texty.

Popularita komiksů ve společnosti stále roste, a tak není možné, aby si každý ze zástupu žánrů to „své“ dílo přeci jenom nevybral. Mě osobně nejvíce zaujaly komiksové adaptace klasických literárních děl (Zámek a Proměna Franze Kafky) a dále díla zaměřující se na hledání vlastní identity, často pojednávající lidskou a otevřenou formou o problémech, se kterými se lidé napříč světem mohou v souvislosti s hledáním sebe sama potýkat. Nebyla však nouze ani o komiksy se superhrdiny, japonskou mangu či biografická a historická díla.

 Kromě představení samotných uměleckých děl a jejich autorů jsme se dozvěděli také pár informací o odborných publikacích zaměřujících se na komiks, například o Komiksové učebnici komiksu, což jen utvrdilo skutečnost, že grafické romány jsou a vždy budou plnohodnotnými uměleckými počiny, přestože tomu někteří stále odmítají uvěřit.

Myslím si, že beseda o komiksu byla pro naši třídu velice přínosná (zarytí kritici takovýchto děl se jim dokonce rozhodli dát šanci!), neboť nám do života přinesla zcela jiný pohled na věc. Ukázala nám, že není radno soudit dílo jen podle jeho žánrové nálepky a že i mezi komiksy se nacházejí všelijaké skvosty. Napadlo by před besedou někoho, že existuje dílo pojednávající o dívce s autoimunitní nemocí, kvůli které přišla během několika měsíců o všechny vlasy, anebo o životě s autismem? Předpokládám, že ne. Komiks může v dnešní době naučit také větší toleranci, a to je dle mého názoru neskutečně nádherná a přínosná věc.

Za sebe mohu otevřeně říci, že při první volné chvíli naběhnu do knihkupectví s myšlenkou uzmout komiksové zpracování Franze Kafky (a možná ještě nějaké dva další komiksy jiného zaměření), a to je pro mě - jako pro člověka, který komiksy běžně nečte a nevyhledává, velikánský úspěch. Tak tedy komiksu do budoucna zdar!

  

Kateřina Rusnoková, oktáva

Gymnázium Ostrava-Zábřeh, Volgogradská 6a,
je příspěvkovou organizací zřizovanou
Moravskoslezským krajem.
Programovali: SE-MO Data s.r.o.
Gymnázium Ostrava-Zábřeh, příspěvková organizace
Volgogradská 6a
700 30 Ostrava-Zábřeh
596 750 873