Gymnázium Ostrava-Zábřeh, Volgogradská 6aFakultní škola Ostravské univerzity
Gymnázium Ostrava-Zábřeh, Volgogradská 6a,
je příspěvkovou organizací zřizovanou
Moravskoslezským krajem.
Gymnázium Ostrava-Zábřeh, Volgogradská 6a,
je příspěvkovou organizací zřizovanou
Moravskoslezským krajem.

Finálové kolo Astronomické olympiády z pohledu studentky

Týden před samotným „dnem D“ jsme měli s organizátory cvičnou schůzku, ve které nám byla vysvětlena pravidla soutěže. Po celou dobu jsme museli mít zapnutou kameru i mikrofon, nikdo nesměl odejít a v úvodu jsme museli ukázat prostředí, ve kterém jsme se nacházeli. Jediné povolené pomůcky byly tužka, pravítko a kalkulačka. Dokonce jsme neměli ani tabulku konstant nebo parametrů vesmírných objektů.

Součástí úloh, které se ve finále řeší, byla i orientace na mapách oblohy. Tyto mapy jsme si mohli stáhnout už týden dopředu a cokoliv v nich vyhledat, naznačit a naučit se to nazpaměť. S první mapou jsem si věděla rady hned, ale přiznám se, že s tou druhou už jsem měla problém. Až po dvou dnech jsem přišla na to, že se jedná o mapu jižní oblohy s pro mne neznámými souhvězdími, jako je třeba Jižní kříž. Ten den, kdy se konalo finále, jsme měli samozřejmě mapy čisté bez našich poznámek.

Orientace v mapách ale byla pouze jen jedna část ze čtyř. První úkoly byly testové s výběrem odpovědi a na konci těchto testových úloh jsme měli zařadit hvězdy podle spektrálního diagramu. Poslední dvě části byly slovní úlohy k řešení. Jedna se týkala délky astronomického soumraku a druhá řešila pomyslnou orbitální stanici, která obíhá planetu Mars, podobně jako ISS krouží kolem Země.

Po celou dobu řešení, což trvalo kromě krátké desetiminutové pauzy před zadáním jednotlivých úloh skoro čtyři hodiny, jsme byli rozděleni do menších online skupinek na ZOOMu a stále na nás dohlíželo několik porotců.

Byla to pro mě opravdu výzva, nakonec zkuste to příště taky!

 

Eva Barčová, kvarta A

 

Poznámka Mgr. Lenky Plachtové:

Eva skončila na skvělém 9. místě v rámci celé ČR a zařadila se mezi úspěšné řešitele finále Astronomické olympiády. Moc jí gratulujeme a děkujeme za příkladnou reprezentaci školy v této soutěži.

 

 

 

Gymnázium Ostrava-Zábřeh, Volgogradská 6a,
je příspěvkovou organizací zřizovanou
Moravskoslezským krajem.
Programovali: SE-MO Data s.r.o.
Gymnázium Ostrava-Zábřeh, příspěvková organizace
Volgogradská 6a
700 30 Ostrava-Zábřeh
596 750 873