Gymnázium Ostrava-Zábřeh, Volgogradská 6aFakultní škola Ostravské univerzity
Gymnázium Ostrava-Zábřeh, Volgogradská 6a,
je příspěvkovou organizací zřizovanou
Moravskoslezským krajem.
Gymnázium Ostrava-Zábřeh, Volgogradská 6a,
je příspěvkovou organizací zřizovanou
Moravskoslezským krajem.

Exkurze do Krnovské synagogy

Náš výlet začal poněkud brzkým shromážděním na svinovském nádraží situovaném tak, že v 8:00 jsme se již nacházeli na cestě vstříc Jägerndorfu (takto se totiž německý řekne Krnov). Po přivítání se s naším průvodcem u krnovské synagogy jsme se vydali do centra města. Po cestě jsme se dozvěděli pár informací o městském náhonu, jehož úlohou bylo mj. zásobovat vodou místní textilní továrnu. Prošli jsme přes náměstí, kde jsme vyslechli několik životních příběhů místních židovských obyvatel s povětšinou smutným koncem v podobě smrti v nacistických koncentračních táborech, ale také osud jednoho letce, jenž druhou světovou válku přežil a domů se několikrát krátkodobé vrátil.

U kostela jsme se také dozvěděli o úspěšné a tolerantní kooperaci místní židovské a křesťanské komunity. Na náměstí před gymnáziem jsme dostali příležitost aspoň soucitným zamáváním vyjádřit soustrast studentům místního gymnázia :D. Poté jsme se už vraceli přes ulici s bývale početným židovským obyvatelstvem k synagoze. Tam jsme se usadili v místech, kde normálně sedávají věřící, a poslouchali vyprávění o judaismu. Dokonce jsme se i naučili píseň v hebrejštině. Po krátké pauze následovalo další vyprávění o košer jídle doprovázené ochutnávkou a možností poznat hebrejské písmo. Další necelou hodinku jsme směli strávit dle libosti - většina osazenstva se rozhodla vyzkoušet zdejší kavárenskou síť. Poté už se většina účastníků vydala směrem k nádraží a jala se čekat na příjezd vlaku. Pouze nejmenovaná studentka narušila tento bod, jelikož se do synagogy musela vrátit pro zapomenuté věci (tímto se našemu průvodci upřímně omlouvám). Následně už ale vše probíhalo hladce - rozešli jsme se opět na svinovském nádraží.

Myslím, že nemluvím pouze za sebe, když řeknu, že jsem se hodně dozvěděla a že to rozhodně nebylo nudné či nezáživné - právě naopak. A ačkoli počasí nebylo nejlepší, tuto exkurzi subjektivně hodnotím jako jednu z nejlepších za dobu svého pobytu na tomto gymnáziu. Děkuji za celou naši třídu za možnost zúčastnit se tohoto programu.

Hana Brožková, kvarta B

Fotografie

Gymnázium Ostrava-Zábřeh, Volgogradská 6a,
je příspěvkovou organizací zřizovanou
Moravskoslezským krajem.
Programovali: SE-MO Data s.r.o.
Gymnázium Ostrava-Zábřeh, příspěvková organizace
Volgogradská 6a
700 30 Ostrava-Zábřeh
596 750 873