Gymnázium Ostrava-Zábřeh, Volgogradská 6aFakultní škola Ostravské univerzity
Gymnázium Ostrava-Zábřeh, Volgogradská 6a,
je příspěvkovou organizací zřizovanou
Moravskoslezským krajem.
Gymnázium Ostrava-Zábřeh, Volgogradská 6a,
je příspěvkovou organizací zřizovanou
Moravskoslezským krajem.

Energetická olympiáda

Účastníci soutěže měli k dispozici speciálně vytvořený informační portál, jenž představoval hlavní zdroj informací pro 26 soutěžních otázek založených na principu a)/b)/c). Témata otázek byla pestrá a velice zajímavá, taktéž byly různorodé způsoby jejich řešení. Žádná znalost teorie a fyzikálních vztahů nebyla potřeba, důležité bylo správně vyhledat informace, spolupracovat a zapojit zdravý rozum při jednoduchém počítání.

Během soutěže měli studenti možnost dozvědět se spoustu nových věcí a získali povědomí o důležitosti alespoň základních znalostí energetiky. Například umět rozlišit distributora od dodavatele či vyznat se v nepřehledných cenících elektřiny a z uvedených číselných údajů si vypočítat, kolik zaplatíme, je schopnost, která se nám v budoucnu může kdykoliv hodit. Dále jsme porovnávali emise škodlivého polétavého prachu obří zaoceánské lodi a obyčejného automobilu, popisovali schéma elektrizační soustavy nebo mimo jiné zjišťovali, co se stalo 20. března 2015, co kvůli onomu jevu hrozilo a jaký měla hrozba dopad na celoevropskou energetiku.

Náš tým Temná energie ve složení Hynek Dráždil, Martin Ručka a Tomáš Dzik (septima A) se s bilancí 23 správně zodpovězených otázek, v početné konkurenci téměř 300 zúčastněných týmů z různých koutů České republiky, umístil na vynikajícím děleném 30. místě a málem se radoval z postupu do finálového kola na FEL ČVUT v Praze. Ačkoli pořadatelé zpočátku proklamovali, že postupuje prvních 20 týmů v závislosti nejen na počtu bodů, ale i na celkovém čase, kvůli technickým problémům s odstartováním soutěže byla kritéria zmírněna jen na počet bodů a čas vypracování nakonec nehrál roli. Díky tomu činí počet postupujících týmů 29 (všechny s ≥ 24 body) a nám nezbývá než litovat našeho naivního a zbrklého přístupu k otázce týkající se skleníkových plynů.

Třeba se nějakému týmu mladých energetiků podaří udělat našemu gymnáziu renomé příště.

 

Tomáš Dzik, septima A

Gymnázium Ostrava-Zábřeh, Volgogradská 6a,
je příspěvkovou organizací zřizovanou
Moravskoslezským krajem.
Programovali: SE-MO Data s.r.o.
Gymnázium Ostrava-Zábřeh, příspěvková organizace
Volgogradská 6a
700 30 Ostrava-Zábřeh
596 750 873